Scoli

In aceasta pagina veti gasi informatii despre scolile la care am predat:

        Scoala Generala Nr. 5 - Brasov (2012 - prezent)


        Scoala Generala Nr. 5 - Sacele, jud. Brasov (2001 - 2012)

        In aceasta perioada am invatat ca prin munca si daruire poti obtine rezultatele la care ai indraznit sa visezi.     
        Situata intr-un cadru geografic marginit de dealuri verzi, cu paduri de brad vesnic verzi, Scoala Generala nr.5, din Sacele, te intampina inca de la intrare cu gradina sa de nuci batrani si cu cladirea sa veche de peste 50 de ani, cu ziduri groase, care stiu sa spuna povesti. Construita cu ajutorul oamenilor din comunitatea Garcin, scoala are in prezent 2 corpuri, unul situat la capatul traseului masinii de Sacele, iar celalalt in cartierul Garcin. Ambele sunt construite din caramida si au in interiorul lor sali de clasa care ascund in spatele usilor istorii de demult.
      Corpul A al scolii, are 8 sali de clasa, nu foarte spatioase unele dintre ele, dar primitoare, frumos decorate, luminoase, sali de clasa care reflecta munca dascalilor si a elevilor. In urma cu cativa ani cladirea a suferit cateva modernizari, introdrucandu-se gazul si montandu-se centrala si caloriferele, lucruri care au imbunatatit conditiile de munca din scoala. Mobilierul din clase a fost innoit sau reconditionat, s-a reusit transformarea unei sali de clasa in cabinet de informatica si dotarea acesteia cu calculatoare; de asemenea tot cu ceva timp in urma s-a infiintat in scola si un cabinet de psihologie unde elevii cu nevoi speciale primesc asistenta de care au nevoie. De curand tot in corpul A functioneaza si biblioteca scolii, avand in dotare in jur de 600 de volume din literatura romana si straina, cd-uri audio si video.


      Corpul B al scolii, are 7 sali de clasa, la fel de primitoare ca si suratele lor din corpul A, la fel de frumose, dar destul de mici, sali care poarta amprenta muncii cadrelor didactice si a elevilor de aici. Aici s-au facut unele modernizari, s-au inlocuit vechile geamuri si usi cu unele noi dim material termopan, s-a pus lambriuri, s-au adus si aici cateva calculatoare pentru a-i familiariza pe copii cu tainele acestora. O alta imbunatatire a fost introducera gazului si a centralei termice, pentru ca si elevii de aici sa se bucure de caldura.


      Din anul 2008 functioneaza si gradinita, cladirea galbena care s-a ridicat semet in curtea scolii, dominand parca cladirea vechea si impunandu-se cu toata noutatea ei. Dotata modern cu 4 sali de clasa si o sala de mese, cu birouri unde functioneaza secretariatul si directoratul, gradinta aduce un aer nou, aer care ar trebui intrebuintat si in celelalte cladiri ale scolii.


      Cu ajutorul ONG F.A.S.T.s-au demarat lucrarile pentru constructia unui atelier de silvicultura, ale carui incaperi, in final, au devenit tot sali de clasa.
      In acest spatiu destul de restrans isi desfasaora activitatea cca. 1300 de elevi. Desi vin la scoala in trei schimburi, elevii nostri doresc sa invete pentru a-si face viata mai usoara atat lor cat si parintilor lor.
      Daca sunteti in trecere spre capitala pe drumul national si aveti o clipa de zabava nu ezitati sa intrati si in scoala noastra. Veti gasi niste copii minunati, curiosi si gata sa se mandreasca cu realizarile lor.



     Scoala Generala Nr. 5 Sacele deserveste comunitatea din cartierul sacelean Garcin. Un material video realizat de cadre didactice si elevi ai scolii in colaborare cu Fundatia de Asistenta Sociala Si Tineret Sacele, prezinta aspecte din viata comunitatii:
     Municipiul Sacele (atestat documentar in 16 mai 1366), este situat la 15 km de centrul municipiului Brasov, in partea estica a judetului, la poalele masivului Bunloc.Ceea ce astazi noi denumim Municipiul Sacele a fost pe vremuri doar o comuna formata din sapte sate: Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Purcareni si Zizin.
     Majoritatea locuitorilor acestor sate se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor. Dezvoltarea acestor ramuri a facut ca cererea de forta de munca sa fie tot mai mare. Astfel, multi rromi au venit sa lucreze la familiile instarite, care se ocupau de cultivarea pameantului, de oierit si de pastorit. Cu timpul, acesti rromi si-au construit case( de fapt niste cocioabe saracacioase) la capatul unora dintre aceste sate. S-au format in acest fel comunitati cu populatie majoritara rroma. O atfel de zona s-a constituit la capatul Satulungului- zona Garcin.
     Cu timpul, evolutia societatii a facut ca aceasta comuna, Sacele, sa devina oras si mai apoi municipiu. Astfel, astazi Garcinul este un cartier al municipiului Sacele, populatia fiind in majoritate rroma. Nivelul de trai al acestor oameni este foarte scazut si acest lucru se intampla datorita coroborarii mai multor cauze: lipsa veniturilor, numarul foarte mare de membrii dintr-o familie( aproximativ 12 membrii), lipsa surselor de apa si energie electrica din multe dintre gospodarii, spatiul de locuit foarte mic. Aceste conditii improprii de trai le reteaza acestor oameni aspiratiile pe termen lung, ei fiind nevoiti de cele mai multe ori sa se gandeasca doar la clipele imediat urmatoare sau cel mult la ziua de maine.
     Totusi, de-a lungul anilor, s-a realizat o stratificare sociala. Unii rromi cu mai mult spirit de initiativa (5%) au inceput sa se ocupe de comercializarea florilor, afacere care a devenit prospera si a reusit sa le rotunjeasca considerabil bugetul. Acestia, au inceput sa-si construiasca locuinte mai confortabile si sa aiba un trai mai bun.Altii isi asigura banii necesari traiului din afaceri cu lemne, afaceri care de cele mai multe ori nu se aliniaza normelor legale. Ei sunt prinsi si pedepsiti pentru infractiuni platind amenzi usturatoare sau chiar fac inchisoare.O mica parte dintre locuitorii acestui cartier sunt muncitori in diferite domenii de activitate, in municipiile Sacele sau Brasov, insa salariile lor sunt de multe ori insuficiente pentru a avea un trai decent.
     Exista intre cei varstnici si pensionari care beneficiaza de pensii de stat, in urma activitatii pe care au desfasurat-o la marile intreprinderi din Sacele (Electroprecizia) sau Brasov (Steagul Rosu, Tractoru). Cei mai multi insa sunt bolnavi, iar valoarea pensiei nu acopera de cele mai multe ori nici costul medicamentelor. Toti acestia reprezinta un mic procent, marea majoritate traind din ajutorul social primit de la stat si din alocatia copiilor, ca singure surse de venit.
     Din alt punct de vedere, putem sa ne dam seama de greutatile cu care se confrunta acesti oameni si daca ne gandim ca in acest cartier cu circa 7000 locuitori nu exista un dispensar medical, ei fiind nevoiti sa strabata drumul pana in cartierul Electroprecizia, pentru a putea beneficia de servicii medicale. Acestea sunt foarte necesare tinand cont ca gradul de imbolnavire al acestei populatii este foarte mare, datorita conditiilor precare de igiena si alimentatie (ei suferid inca de boli ca scabie, dezinterie, T.B.C.).
     Viata culturala, de asemenea, este aproape inexistenta, datorita lipsei unui camin cultural in cartier. Singurele manifestari care mai imbogatesc spiritele si mintile acestor oameni sunt momentele artistice care se desfasoara cu ocazia diferitelor evenimente, in cadrul scolii, singura institutie din zona. Aici se organizeaza serbari frumoase, dar si concursuri si tombole, care strang multi copii, dar si foarte multi parinti. Putem spune astfel, ca scoala este principalul factor de educatie atat al elevilor cat si al parintilor.
     Aceasta scoala a functionat la inceput (anii `50) intr-o baraca, mai apoi a fost ridicata constructia care se vede si astazi, pentru intretinerea careia au fost necesare multe reparatii de-a lungul anilor. Spatiul este insa foarte mic pentru numarul tot mai mare de elevi (1306 de elevi) care invata in trei schimburi, in doua corpuri de cladire.
     Astazi, cadrele didactice sunt fericite ca tot mai multi elevi dintre cei inscrisi (80%) frecventeaza zi de zi cursurile, spre deosebire de alti ani, cand salile de clase erau ocupate doar de 7-10 elevi. Una dintre cauzele principale pentru o frecventa atat de mare este si faptul ca elevii primesc zilnic portia de un corn si un pahar cu lapte, ceea ce pentru multi reprezinta o masa principala a zilei. Si totusi, oamenii au constientizat faptul ca nevoia de a stii sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca este o premisa pentru a reusi sa-si faca un viitor mai bun. Aceasta o demonstreaza si faptul ca tot mai multi elevi de la clasele a VIII-a urmeaza, ulterior ciclului gimnazial, cursurile unor scoli de arte si meserii, ghidandu-se probabil dupa proverbul "Meseria e bratara de aur".
     Intreg procesul instructiv-educativ a devenit mai complet si mai eficient, deoarece micii copii beneficiaza si de cursuri prescolare, unde se dezvolta multe capacitati si deprinderi, incepand cu anul scolar 2008-2009.


Scoala Generala Sanpetru, jud. Brasov (1999 - 2001)

Aici mi-am continuat activitatea pana la obtinerea titularizarii in judetul Brasov.

Scoala Generala Harman, jud. Brasov (1998 - 1999)

Anul scolar 1998-1999, petrecut in acesta scoala, a reprezentat debutul activitatii in viata scolii brasovene si inceputul unor lungi si frumoase prietenii. Tot in acest an scolar am obtinut si definitivatul in invatamant.

Scoala Generala Nr. 1 - Calarasi (1996 - 1998)

La 1 septembrie 1996 am debutat in activitatea de dascal printre cei care mi-au deschis drumul catre cunoastere. Emotiile au fost si mai mari deoarece, pentru mine, colectivul de cadre didactice nu reprezenta numai colegi, ci , unii dintre ei, erau chiar proprii mei profesori din scoala generala. Ca si in copilarie, m-au indrumat si m-au ajutat sa devin cadrul didactic din ziua de azi. Le multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu